Kıbrıs Mutfağı

Geniş yelpazeye sahip olan Kuzey Kıbrıs yemekleri, lezzetli kebaplarından tutun ağız sulandıran meze ve tatlılarına kadar çeşitlilik göstermektedir.

Şeftali kebabı, kuzudan yapılan yerel bir kebap çeşidi, hellim ise geleneksel olarak koyun ve keçi sütünden yapılır ve genellikle ızgara olarak servis edilir. Bir hamur işi olan Pilavuna ise bunlardan birkaçıdır.

Hellim

hellim

Kıbrıs yemekleri arasında göz bebeği olan lezzet elbette hellim.

Kıbrıs hellimsiz olmaz. Her Kıbrıs’a gidenin almadan dönmediği, tadına bakmadan geçmediği hellim…

Salatası, ızgarası, üzerine zeytinyağı döküp yenmesi kısacası her hali güzel. Koyun ve keçi sütü ile yapılan hellimi ızgara yapıp yediğinizde efsane bir lezzetle karşılaşmış olursunuz.

Birçok Kıbrıs restorantında hellim bulabilir ya da marketlerden satın alarak evde de bu lezzete doyabilirsiniz.

Şeftali Kebabı

seftali kebabi

Kıbrıs yemekleri arasında dillere destan bir lezzet varsa o da şeftali kebabıdır. Kıbrıs’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan şeftali kebabı, keçi ya da koyun etiyle yapılıyor.

İsmini Şef Ali’den alan şeftali kebabının içine maydanoz ve baharatlar konuluyor. Köfte haline getirildikten sonra ızgarada kızartılıp garnitürlerle servis ediliyor.

Şeftali kebabının en büyük özelliği ise hayvanın terp adı verilen iç yağına sarılması ve kömürde pişirilmesi.

Yanlış anlaşılma olmasın, içinde şeftali yok:)

Fırın Kebabı (Kleftiko)

Karşınızda Kıbrıs'ta çok yaygın olan lezzetli bir yemek daha. Onun adı Fırın Kebabı. Ya da diğer adıyla Kleftiko.

En önemli özelliği toprak (kerpiç) fırında 4-5 saat pişirilerek yapılmasıdır. 

Kıbrıs’ın eski zamanlarında, zenginlerin sürülerinden çalınan koyunlar pişirilirmiş. Çalınan bu koyunların derisi toprağın altına gömülürmüş ve toprağa açılan çukurda bir de et pişirilirmiş, ki alınan etler fark edilmesin. Bu yüzden adına bazen Hırsız Kebabı da denilmektedir.

Gelelim kebabımızın yapılışına…

Taş fırın önceden yakılır ve 2 saat ısıtılır. Patatesler ve etler büyük bir siniye alınır ve üzerlerine tuz, karabiber ve baharatlar eklenir. Buradaki püf nokta defne yaprağında saklı. Kokusunu ve tadını vermesi için içerisine mutlaka defne yaprağı da atılır. Son olarak tepsiye biraz su eklenerek üzerleri folyo ile kapatılır ve fırına verilir. Dışarıya ısının kaçmaması için fırının ağzı kerpiçle sıvanır. Yaklaşık 5-6 saat pişirdikten sonra bu muhteşem lezzeti tatmaya başlayabilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Hellimili-Zeytinli

Kahvaltılarda, beş çaylarında hatta her an her yerde karşınıza çıkabilir hellimli/zeytinli.  Poğaça tarzı bir yiyecek olan hellimlinin içerisinde meşhur hellim, soğan ve isteğe göre zeytin bulunuyor. Zeytin eklendiğinde adı zeytinli olarak biliniyor. Üzerine susam ya da çörek otu serpiştirilerek servis ediliyor.

Hellimli gibi hazırlanan ve içerisine zeytin konulan türü de tahmin ettiğiniz gibi zeytinli oluyor.

Ceviz Macunu

ceviz macunu

Tam olarak yemek sayılmasa da Kıbrıs mutfağı içerisinde mutlaka yer almalı ceviz macunu.

Kıbrıs’ta bir ikramlık lezzeti olan ceviz macunu, en çok Türk kahvesine yakışıyor.

Yapılması hiç de kolay olmayan ceviz macunu, Kıbrıs’tan alınacak lezzetlerin de başında geliyor.

Çakıstez

cakistez

Kıbrıs yemekleri ile bir bütün olan çakıstez de buralarda oldukça meşhur. Hangi restorana giderseniz gidin çakıstez ile karşılaşırsınız. Bir meze olarak tüketilen çakıstez, kırma yeşil zeytin ve ufalanmış cevizlerle yapılıyor. Kıbrıs’taki zeytinleri gözlemlerseniz renginin sarıya çaldığını göreceksiniz. Çünkü Kıbrıs’ta yeşil zeytinleri salamura etmek için kısa bir zaman dilimi kullanılıyor. Bu yüzden zeytinler hafif, yarı turşu kıvamındayken salamuradan çıkartılıyor. Bu arada çakıstezin bazı yerlerde deniz suyu kullanılarak salamura edildiğini de belirteyim.

Kıbrıs’ın yöresel yemeklerini de sizler için madde madde sıralıyorum. Bu yemeklerin bazıları restoranlarda bulunmayabiliyor. Genelde bu yemekler evlerde yapılıyor. Ama ola ki denk gelirseniz, mutlaka tatlarına bakmanızı öneririm.

Molehiya

Kıbrıs’ta yetişen molehiya bitkisinden adını alan bitki ile yapılıyor bu yemek. Kuzu veya tavuk etiyle pişirilerek yapılıyor. Yanına da turşu ve pilav konularak servis edilir.

Pirohu

Kendisi tam olarak Kıbrıs mantısı. Tek farkı, bildiğimiz mantıya et konulurken pirohuya patates ya da nor (lor peyniri buralarda nor olarak adlandırılıyor) peyniri konuyor.

Paluze

Aranızda üzüm muhallebisi seven varsa Kıbrıs’ta paluzenin tadına baksın. Kırmızı üzümden yapılan ve üzerine badem konan paluze, Kıbrıs’ın bilinen tatlarından.

Ayrelli

Kuşkonmazın adı buralarda ayrelli oluyor. Ayrelli yemeği de kuşkonmazla yapılıyor. Yağda kavrulup üzerine yumurta kırılıyor ve limon sıkılıyor.

 

X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek


Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi

Bicare Sigorta